Премиерът на България Кирил Петков обяви, че се работи за това

...
Премиерът на България Кирил Петков обяви, че се работи за това
Коментари Харесай

Кирил Петков: Работим за това да влезем в Шенген до 6 месеца

Премиерът на България Кирил Петков разгласи, че се работи за това страната ни да влезе измежду тези от Шенгенската зона до 6 месеца. Той добави пред " Блумбърг ", че продължаваме с проектите си за промяна на националната валута с евро от 2024 година, само че държавното управление би трябвало да усили дейните си напъните за обяснение на тази смяна на популацията, което остава разграничено по въпроса. Това е първото публично потвърждаване на досегашния курс за единната валута, откогато през декември той оглави държавното управление.

Интервюто ще бъде излъчено довечера от 20:30 часа в предаването " Светът е бизнес " по Bloomberg TV Bulgariа, а фрагменти от него ще бъдат излъчени и в " Денят ON AIR " по Bulgaria ON AIR.

В него министър председателят оповестява още, че се приготвя въвеждането за държавната администрация чиновниците да имат COVD-сертификат, в случай че желаят да бъдат допускани на работа.

Подкрепата измежду българите за влизане в еврозоната е нестабилна, като към половината считат, че това ще има неприятни последствия, а над три четвърти са загрижени, че ще има спекулативно повдигане на цените, сочат данни от Eurobarometer изследване от юли, представено от създателя Слав Оков.

" Това не може да се появи от нищото. Когато не е комуникирано добре и по-късно се приложи или наложи на популацията, постоянно има риск от политическа неустойчивост, каквато не трябва да има ", цитира думите му " Блумбърг ". В обявата се припомня, че държавното управление на България към този момент си има проблем със слабото разяснение на ограниченията против COVID-19 и имунизирането.

Агенцията не загатва, че финансовият министър Асен Василев, който е и сподвижник на Петков в основата и управлението на плана " Продължаваме промяната ", имаше предходната година изявления, поставящи под подозрение в способността на България да се приготви задоволително за въвеждане на еврото през 2024 година, както си сложи цел предходното постоянно ръководство на ГЕРБ.

До отхвърли от лв. ще работи валутен ръб при досегашния обменен курс.
Кирил Петков, министър-председател

" Фрагментираната четирипартийна коалиция е изправена пред нелеки задания, до момента в който България излиза от продължителна политическа рецесия, белязана от кавги за корупция, всеобщо съмнение към публичните институции и увеличаващо се неравноправие. Правителството гледа на въвеждането на еврото като на помощ стопанската система да навакса изоставането от по-богатите страни в Европейски Съюз ", написа " Блумбърг ". Съмнения измежду страни от еврозоната за консолидираното на по-изостаналата България, както и растящата инфлация до момента бавеха процеса за въвеждане на еврото, споделя още организацията.

В изявлението Петков приказва и за битката с корупцията, като правилото, при нарушаването на който държавното управление ще падне. " Коалицията ще се задържи на власт, до момента в който поддържаме нулева приемливост към корупцията. Ако съдружен сътрудник заобикаля това или в случай че поради това държавното управление падне, дано по този начин да бъде. "

Премиерът приказва за усилване на институциите за битка с корупция и механизъм за отговорност от основния прокурор, поради бовенето на което има много рецензии от Европейския съюз. Напредък в тази сфера би оказал помощ и за влизане на България в Шенген в идващите 6 месеца - упоритост на предходни държавни управления, която страни от това съглашение не позволяваха да се осъществя поради подозрения в битката с корупцията.

Ще се води по-активна битка с пандемията посредством акции и фискални тласъци за непринудено имунизиране, както и с въвеждането на документи, удостоверяващи това имунизиране или преболедуването от COVID-19, за обществената администрация, споделя Петков. Това може да се окаже мъчно, тъй като някои от съдружните му сътрудници намерено се опълчват на тази мярка ", припомня създателят Слав Оков. " Не е известна мярка и поради това губим политическа поддръжка. Но не ни интересува. Важното е това да бъде направено поради хората ", изяснява министър председателят.

В диалога става дума и за българската позиция за НАТО и Петков изяснява, че думите на министъра на защитата Стефан Янев са негово частно мнение.

" В момента не сме обсъждали с никой от сътрудниците ни от НАТО, нито вътрешно в държавното управление нищо съответно за спомагателни военни елементи или друго. Ще има полемики, само че бих желал да видя плановете по Механизма за свързване на Европа и военната подвижност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било основен съставен елемент от градивното
участие в НАТО ", показва Петков по отношение на наличието на НАТО в България.

Става дума за инхраструктурни планове, подобряващи логистиката на алианса, в това число повече мостове над Дунав и пътища, свързващи Гърция и Румъния.

Пред " Блумбърг " министър председателят разяснява още напрежението сред Украйна и Русия, обстановката с Крим, енергийната рецесия в Европейски Съюз, разпространение на дълг на интернационалните пазари и още основни стопански въпроси.

За връзките със Северна Македония той споделя:  " Досега главната част от вниманието бе ориентирано към историческия спор. Но считам, че по-важно е да сложим всички полемики на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи - за инфраструктурата, стопанската система, културните обмени, присъединението към Европейски Съюз и историята. Надявам се, че това няма да са единствено държавни срещи - желая тези групи да работят извънредно дейно в идващите 6 месеца и да реализират действителни резултати. Например не разбирам за какво би трябвало да хвърча през Виена, с цел да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и за какво нямаме жп връзка София-Скопие. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР